fbpx

Wie zijn wij?

Wij zijn De Gezel. Wij zijn een ongesubsidieerde non-profitorganisatie in Gorinchem. Wij zetten ons in voor mensen, die een steun in de rug nodig hebben om de verbinding met de maatschappij vast te houden. Wij brengen met aandacht, toewijding en creativiteit afgedankte en ongewilde meubels weer tot leven. Mooi voor mens en milieu!

Maar wie zijn de mensen achter De Gezel?

Wij zijn Ondernemers. Wij willen graag goed doen voor onze medemens en onze planeet. Dat doen we samen met de Leermeesters en de Gezellen.

Wij zijn de Leermeesters. Wij delen graag onze kennis en ervaring met mensen, die tegenslag op hun pad hebben gehad. Wij leren hen een ambacht, maar geven gen ook structuur en zelfvertrouwen.

Wij zijn de Gezellen. Wij zijn mensen, die na een moeilijke periode in ons leven weer in onszelf willen geloven. En aan onszelf willen werken. Maar ook iets moois willen maken. En daardoor iets terug doen voor de samenleving.

En wij werken veel samen. Woningcoörporaties, gemeenten, reclassering, ggz, kringlopen, Vluchtelingenwerk, regionale sociale diensten, zorginstellingen en reïntegratieprojecten weten de weg naar ons te vinden.

Meer over de Ondernemers

Annelies is Ondernemer. Ze werkt vanaf 2018 fulltime aan de ontwikkeling van beleid, strategie en ethiek van De Gezel. Hiervoor werkte zij in de internationale marketing- en reclamewereld en studeerde zij Humanistiek. Zij is de contactpersoon voor de externe partijen zoals o.a. gemeenten, zorginstellingen, woningcoörporaties en de regionale sociale diensten.

Perry is Ondernemer. Hij is de initiatiefnemer van De Gezel. Hij is ondernemer in hart en nieren. In het verleden heeft hij meerdere bedrijven vanaf de grond opgebouwd tot de grote, succesvolle bedrijven, die ze nu nog steeds zijn. In deze bedrijven is onder zijn leiding altijd ruimte gemaakt voor mensen, die van de samenleving niet de kans krijgen om hun waarde te bewijzen. Hiervan heeft hij zijn missie gemaakt: hij heeft vanaf 2011 meerdere maatschappelijke bedrijven ondersteund in hun ontwikkeling.

Rik is de bedrijfsleider. Hij ondersteunt de Ondernemers en stuurt de vrijwilligers aan. Hij heeft zijn stage HBO social work bij De Gezel gelopen en is nu in vaste dienst. Rik regelt alle operationele zaken en helpt de Gezellen bij de drempels, die hen hinderen om vooruit te komen. Hij is hands-on betrokken en onderhoudt met Annelies de contacten met gemeentelijke- en andere hulpverlenende instanties.

Sjors is de voorman in de werkplaats. Hij stuurt de Gezellen in de werkplaats aan. Deze Generatie Z-er begon in 2020 als vrijwilliger. In zijn internationale jeugd werd zijn kluspassie aangewakkerd door een ‘klussende opa met werkplaats’. Hij is gediplomeerd meubelmaker en houdt van hout. Maar ook van andere materialen, als hij zijn creativiteit er maar in kwijt kan. Zijn eerdere studie jeugdzorg komt van pas in zijn werk met mensen.

Meer over de Leermeesters en de Gezellen

meubelmaker restaureert houten kast
kleermaker repareert jas met naaimachine
fietsenmaker repareert een kinderfiets

We gaan even zo’n 700 jaar terug in de tijd. We zijn in de Middeleeuwen. Onder ambachtslieden ontstond de behoefte zich te organiseren in beroepsorganisaties. Zodat ze samen invloed konden uitoefenen, prijzen/productmethoden konden vaststellen en gereedschap konden delen. En tegelijkertijd onderling sociale zekerheid konden hebben. Deze beroepsorganisaties werden gilden genoemd.

Om bij een gilde aan te mogen sluiten, moest je in opleiding bij een leermeester. Daar leerde je als gezel het vak.
De Middeleeuwse stad Gorinchem heeft nog steeds kenmerken van het gildewezen. Zo is er een wijk, die Gildenwijk heet. Met daarin straatnamen als: Weverstraat, Gruttershof en Vleeshouwerstraat.
En in deze stad Gorinchem werd 700 jaar later De Gezel opgericht. Een organisatie, waar je onder begeleiding een vak kunt leren. Een groot verschil tussen de Middeleeuwen en nu, is, dat er bij De Gezel ook vrouwen welkom zijn!