fbpx

Waar staan wij voor?

Stichting De Gezel is een non-profitorganisatie, die zich inzet voor mensen, die een steun in de rug nodig hebben om de verbinding met de maatschappij vast te houden. Binnen het sociaal domein zijn wij een voorliggende voorziening. 

Met aandacht, toewijding en creativiteit brengen wij ongewilde meubels weer tot leven. Mooi voor mens en milieu!

Het motto van ons circulair ambachtshuis is: iets creëren, dat meer waarde heeft, dan op de dag, dat het bij ons binnenkwam. Iedereen doet ertoe, alles heeft waarde!

Hoe doen wij dit?

In de 2 vestigingen van De Gezel huisvesten een professionele meubelmakerij, diverse werkplaatsen en een showroom. Hier bieden we een plek voor mensen, die affiniteit hebben met ambachtelijk werk en behoefte hebben zich te ontplooien in een gemeenschap van vakmensen. Dat doen we samen met de Leermeesters en de Gezellen. Wij zetten in op versterking van vaardigheden, het sociale netwerk en de ervaring van betekenisvol leven. Onze kwaliteit zit in de oprechtheid van het directe contact. 

Wij geloven in samenwerken volgens het principe ‘geef vertrouwen, krijg vertrouwen’. Zo hebben wij in de voorliggende jaren constructieve relaties ontwikkeld met ondermeer woningcorporaties, gemeenten, reclassering, ggz-instellingen, kringlopen, Vluchtelingenwerk Nederland, zorginstellingen en reïntegratieprojecten.

Meer over ons

Annelies werkt vanaf 2018 fulltime aan de ontwikkeling van beleid, strategie en ethiek van De Gezel. Haar ondernemerscarrière in de internationale marketing- en reclame- industrie heeft zij in 2014 afgerond, waarna zij Humanistiek is gaan studeren. Zij is de contactpersoon voor de externe partijen zoals o.a. gemeenten, zorginstellingen, woningcoörporaties en de regionale sociale diensten.

Perry is de initiatiefnemer van De Gezel. Als ondernemer heeft hij – met een groep bijzondere collega’s – meerdere bedrijven vanaf de grond opgebouwd tot succesvolle bedrijven.
In al deze bedrijven is beleidsmatig steeds ruimte gemaakt voor mensen, die van de samenleving niet de kans krijgen om hun waarde te bewijzen.
Hiervan heeft hij zijn missie gemaakt.

Rik voert de directie bij de stichting. Hij heeft zijn stage HBO Social Work bij De Gezel gelopen en is inmiddels 3 jaar als stuurman actief.
Rik regelt alle operationele zaken en helpt de Gezellen bij het verlagen van drempels, die hen hinderen om vooruit te komen. Hij is hands-on betrokken en onderhoudt met Annelies de contacten met gemeentelijke- en andere hulpverlenende instanties.

Sjors is de voorman in de werkplaats in Groot-Ammers. Hij stuurt de Gezellen in de werkplaats aan. Deze millenial begon in 2020 als vrijwilliger. In zijn internationale jeugd werd zijn kluspassie aangewakkerd door een ‘klussende opa met werkplaats’. Hij is gediplomeerd meubelmaker en houdt van hout. Maar ook van andere materialen, als hij zijn creativiteit er maar in kwijt kan. Zijn eerdere studie jeugdzorg komt van pas in zijn werk met mensen.

Thomas is begonnen als vrijwillige Gezel en is sinds 2023 voorman in de werkplaats in Gorinchem. De vroegere stukadoor gaf leiding aan verschillende eigen bedrijven. Kenmerkend voor Thomas zijn discipline en humor. Als onze voorman maakt hij de dagplanning en begeleidt hij de Gezellen op de werkvloer. Hij houdt daarbij hun mentale gesteldheid extra goed in de gaten. Thomas restaureert het liefst meubels bij De Gezel.

Meer over de Leermeesters en de Gezellen

We gaan even zo’n 700 jaar terug in de tijd. We zijn in de Middeleeuwen. Onder ambachtslieden ontstond de behoefte zich te organiseren in beroepsorganisaties. Zodat ze samen invloed konden uitoefenen, prijzen/productmethoden konden vaststellen en gereedschap konden delen. En tegelijkertijd onderling sociale zekerheid konden hebben. Deze beroepsorganisaties werden gilden genoemd. Om bij een gilde aan te mogen sluiten, moest je in opleiding bij een leermeester. Daar leerde je als gezel het vak.

De Middeleeuwse stad Gorinchem heeft nog steeds kenmerken van het gildewezen. Zo is er een wijk, die Gildenwijk heet. Met daarin straatnamen als: Weverstraat, Gruttershof en Vleeshouwerstraat.

En in deze stad Gorinchem werd 700 jaar later De Gezel opgericht. Een organisatie, waar je onder begeleiding een vak kunt leren.

meubelmaker restaureert houten kast
kleermaker repareert jas met naaimachine
fietsenmaker repareert een kinderfiets

Onze samenwerkingen